ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης, δια βίου εκπαίδευσης, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Όμως, όπως κάθε εργαλείο, έτσι και το διαδίκτυο αποτελείται από κανόνες χρήσης τους οποίους πρέπει να τηρούμε όλοι για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σωστά και με ασφάλεια.

Οι βασικοί κανόνες για την καλή χρήση του διαδικτύου είναι οι εξής:

-Δεν αποκαλύπτω ποτέ προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο όπως το πραγματικό μου όνομα, τη διεύθυνση της κατοικίας μου κ.α. γιατί ποτέ δεν ξέρω που μπορούν να καταλήξουν. Αντίστοιχα, δε ζητώ από άλλους να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες, όσο είμαι ανήλικος.

-Δεν αποκαλύπτω σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού που έχω στο διαδίκτυο. Κάποιο άλλο άτομο θα μπορούσε να προσποιηθεί ότι είμαι εγώ στο διαδίκτυο και έτσι να διαβάσει το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, να αναρτήσει λανθασμένες ή κακές πληροφορίες κ.κ.

-Πρέπει να συμπεριφέρομαι με κανόνες και με ηθική, όπως στον πραγματικό κόσμο.

-Ενημερώνω τους γονείς ή τους δασκάλους μου στην περίπτωση που διαβάσω στο Διαδίκτυο κάτι που με ενοχλεί ή που με κάνει να νοιώθω άβολα, δίχως να διστάσω.

-Ποτέ δεν συναντώ στο φυσικό κόσμο φίλους που γνώρισα στο Διαδίκτυο και που δεν γνωρίζω στον πραγματικό κόσμο. Τα άτομα αυτά δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι.

-Εάν κάποιος μου στείλει ένα απρεπές μήνυμα ή μια απρεπή εικόνα ή με παρενοχλεί στο Διαδίκτυο, πρέπει να σταματήσω αμέσως την επικοινωνία μαζί του και να αναφέρω το γεγονός στους γονείς μου ή στους δασκάλους μου για να με βοηθήσουν.

-Εάν κάποιος μου προσφέρει κάτι στο Διαδίκτυο που μου φαίνεται υπερβολικό για να είναι αλήθεια, όπως π.χ. δώρα για συμμετοχή σε διαγωνισμό κ.α., τότε πιθανώς, όντως να μην είναι αληθινό και να πρόκειται για κάποιο τέχνασμα!

-Δεν ενδιαφέρομαι για υλικό που απευθύνεται σε ενηλίκους.

-Εάν βρω κάποια ιστοσελίδα που με τρομάζει, μου φαίνεται περίεργη ή περιέχει ρατσιστικό / εξτρεμιστικό ή άλλο ύποπτο περιεχόμενο, το αναφέρω στους γονείς μου ή στους δασκάλους μου.

-Διασταυρώνω  πάντα το υλικό που βρίσκω στο Διαδίκτυο με άλλες πηγές, όπως βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, ρωτώ επίσης τους γονείς μου.

-Αντιμετωπίζω τους άλλους χρήστες του Διαδικτύου με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελα να μου φέρονται αυτοί.

-Γνωρίζω ότι το κατέβασμα φωτογραφιών, μουσικής ή βίντεο μπορεί  να είναι παράνομο. Γι’ αυτό το λόγο ελέγχω εάν μπορώ να το κάνω αυτό στην ιστοσελίδα ή εάν πρέπει να πληρώσω.

-Δεν αντιγράφω έτσι απλώς κείμενα από υλικό του Διαδικτύου για τις εργασίες μου, γιατί είναι σαν να κλέβω.

Ναταλία Κατσαδούρη (A2)

 

divider1.gif

Ασφαλές  Διαδίκτυο

·         Δεν δίνουμε πότε προσωπικά μας στοιχεία ή στοιχεία επικοινωνίας σε άλλους χρήστες  του Διαδικτύου .

·         Δεν αποκαλύπτουμε τους κωδικούς πρόσβασης (password ) που χρησιμοποιούμε εμείς ή γονείς μας .

·         Ποτέ δεν γράφουμε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες για συναλλαγές μέσω διαδικτύου για την αγορά προϊόντων .

·         Τα άτομα που γνωρίζουμε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι . Μπορεί να λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας .

·         Δεν αναφέρουμε πράγματα που αφορούν τους φίλους μας, την οικογένεια μας ή το σχολείο μας σε άτομα που γνωρίζουμε στο διαδίκτυο .

·          Οι γονείς μας, οι δάσκαλοι μας ή πρόσωπα που εμπιστευόμαστε πρέπει να είναι πάντα ενήμεροι σε περίπτωση που θα θέλουμε να συναντήσουμε κάποιο άτομο που γνωρίσαμε στο διαδίκτυο ή όταν κάτι περίεργο και ασυνήθιστο αντιληφθούμε.

·         Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή. Ίσως περιέχουν προγράμματα Δούρειους Ίππους και ιούς που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή μας. Ιδιαίτερη προσοχή στα επισυναπτόμενα αρχεία.

Κουτουζή Χριστίνα (Α2)

 

divider1.gif

 

Safer Internet

 

Όλοι  ξέρουμε ότι το internet είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας. Όμως, είναι και αρκετά επικίνδυνο, ειδικά, για τα μικρά παιδιά που το χρησιμοποιούν. Αρκετοί είναι οι κίνδυνοι, όπως ένα μήνυμα απειλητικό,  ένα βίντεο ακατάλληλο, ένα παιχνίδι που ασκεί βία κ.α. Όμως για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες ανθρώπους που έχουν facebook και άλλα μέσα επικοινωνίας  που συνδέονται άμεσα με το Internet οι κίνδυνοι είναι πολλοί περισσότεροι.  Αρχίζουν να επικοινωνούν με αγνώστους και να ανταλλάσσουν στοιχεία που μπορεί να  χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, να συναντηθούν και να ασκήσουν βία πάνω  τους ή ακόμα και να τους παρενοχλούν μέσα από την επικοινωνία τους. Γι’ αυτό την ώρα που σερφάρουν τα παιδιά καλό είναι να είναι μαζί τους και ένας γονιός και να μη δίνετε τα στοιχεία σας σε αγνώστους. Να προσέχετε και να θυμάστε ότι το internet μπορεί να είναι ψυχαγωγία και να μας ενημερώνει αλλά ποτέ δεν ξέρετε τι κινδύνους μπορεί να κρύβει!

Άντζυ Κούκη  (Α2)